مشکلات حاد عروق مغزی (ACVI) از دلایل شایع بستری شدن در بیمارستان هستند، به طوری که تشخیص سکته مغزی ایسکمیک در حدود 70 تا 80 درصد از بیماران بالای 50 سال تایید می شود.
مرگ زودرس و ناتوانی از عواقب احتمالی سکته مغزی ایسکمیک می باشد. در بسیاری از موارد، با سازماندهی صحیح برنامه روزانه، تنظیم فشار خون شریانی و پیشگیری از تصلب شرایین می توان از سکته مغزی جلوگیری کرد.
سکته مغزی ایسکمیک (IS) ناشی از وجود یک مشکل حاد در گردش خون مغزی است که در نتیجه کمبود خون در یک ناحیه مغز و مرگ سلول های آن ناحیه است. نام دیگر سکته مغزی ایسکمیک - "انفارکتوس مغزی" نیز نشان دهنده ماهیت آسیب مغزی است.
اصطلاحات «انفارکتوس مغزی» و «انفارکتوس میوکارد» را با هم اشتباه نگیرید. در مورد دوم، علت بیماری در عضله قلب ایجاد شده و تظاهرات بالینی دیگری دارد.
تعریف دسته بندی های این بیماری بر اساس سه پاتولوژی جداگانه است. این سه دسته که ایسکمی، انفارکتوس و سکته نام دارند گردش خون را به صورت موضعی مختل می کنند.
ایسکمی کمبود خون در ناحیه محدودی از اندام و بافت است.
دلیل ایسکمی وجود مشکلی در عبور خون در رگ ها در اثر اسپاسم، فشردگی، پلاک های کلسترول، انسداد توسط لخته های خون، آمبولی) است. پیامد ایسکمی، حمله قلبی ناشی از بافت مردگی یک ناحیه از رگ و شاخه های عروقی آن و متوقف شدن جریان خون از آن است.
سکته مغزی وجود مشکلی در جریان خون در مغز در اثر پارگی / ایسکمی یکی از عروق است که در آن بافت مغز می میرد.
از لحاظ ناحیه ضایعه، انفارکتوس مغزی به دو دسته تقسیم می شود:
منشا آسیب در مغز اغلب در سنین بالا رخ می دهد، اما احتمال بروز آن در هر فرد دیگری نیز وجود دارد. پیش بینی وضعیت این بیماران در آینده برای هر فرد متفاوت است.
سکته مغزی ایسکمیک در سمت راست نواحی مسئول فعالیت حرکتی در سمت چپ بدن را تحت تاثیر قرار می دهد و نتیجه آن فلج کل سمت چپ است.
برعکس، آسیب نیمکره چپ، نیمه راست بدن مشکل پیدا می کند. سکته مغزی ایسکمیک در نیمکره راست مغز، می تواند باعث اختلال در گفتار نیز بشود.
در سکته مغزی ایسکمیک در سمت چپ مغز، گفتار و توانایی فرد در درک کلمات به طور جدی مختل می شود.
عوارض احتمالی این نوع سکته، برای مثال، در صورت آسیب مرکز بروکا، توانایی بیمار در نوشتن و فهم جملات پیچیده از بین می رود، تنها کلمات تکی و عبارات ساده برای او قابل فهم خواهد بود.
این نوع سکته خطرناک ترین سکته مغزی ایسکمیک می باشد. در ساقه مغز، مراکزی وجود دارد که کار مهم ترین سیستم های بدن مانند سیستم قلبی و تنفسی را تنظیم می کند.
بیشترین موارد مرگ و میر ناشی از انفارکتوس ساقه مغز است.
علائم سکته مغزی ایسکمیک ساقه مغز عبارتند از: ناتوانی در حرکت در فضا، کاهش هماهنگی حرکت، سرگیجه، حالت تهوع.
سکته مغزی ایسکمیک مخچه در مرحله اولیه با تغییر در هماهنگی، حالت تهوع، سرگیجه، استفراغ مشخص می شود.
پس از یک روز، مخچه شروع به فشار بر روی ساقه مغز می کند. ماهیچه های صورت ممکن است بی حس شوند و فرد به کما برود.
کما در سکته مغزی ایسکمیک مخچه بسیار شایع است، در اکثر موارد چنین سکته هایی، فرد می میرد.
سکته مغزی باید برای هر بیماری که با مشکل عصبی حاد یا هرگونه تغییر در سطح هوشیاری مواجه است، در نظر گرفته شود. علائم و نشانه های رایج سکته مغزی شامل موارد زیر است:
اگرچه گاهی فقط یک مورد از چنین علائمی وجود دارد، اما احتمال بروز ترکیببی از آنها بیشتر است.
این نوع سکته مغزی هیچ ویژگی متمایز کننده ای از سکته هموراژیک ندارد، البته تهوع، استفراغ، سردرد و تغییر ناگهانی در سطح هوشیاری در سکته های هموراژیک شایع تر است.
در بیماران جوان تر، باید مواردی چون ضربه به سر، انعقاد خون، مصرف مواد مخدر غیرقانونی (به ویژه کوکائین)، میگرن یا استفاده از داروهای ضد بارداری خوراکی مشخص شود.
سکته مغزی ایسکمیک حاد، پزشک باید بتواند یک معاینه عصبی مختصر اما دقیق را بر روی بیماران مبتلا به سندرم های مشکوک به سکته مغزی انجام دهد. موارد زیر از اهداف معاینه عصبی هستند:
ارزیابی های زیر بخش های اساسی معاینه عصبی هستند:
جمجمه و ستون فقرات نیز باید معاینه و علائم مننژیسموس جستجو شوند.
تشخیص باید بر شناسایی اولیه مشکل با گرفتن شرح حال و معاینه فیزیکی متمرکز شود.
در طول دوره حاد، ارائه دهنده باید سعی کند سایر دلایل احتمالی ایجاد کننده اختلال عملکرد عصبی با علائم مشابه (مانند هیپوگلیسمی، هیپوکسی، مصرف دارو، هذیان، میگرن همراه با اورا) را رد کند.
به محض ظاهر شدن علائم مشکوک به سکته، باید برای رد کردن هر چه سریع تر احتمال سکته هموراژیک، تصویربرداری از مغز (سی تی اسکن بدون کنتراست سریع است و بنابراین روش انتخابی در اکثر موارد محسوب می شود) انجام شود (زیرا ممکن است بیمار واجد شرایط استفاده از داروهای ترومبولیتیک باشد).
در طول سکته ایسکمیک، احتمالا سی تی اسکن، چیزی یا ناحیه کم تراکمی را نشان دهد. بنابراین هدف اصلی سی تی اسکن بررسی وجود ضایعه هموراژیک است.
در طول پذیرش بیمار باید آزمایشات دیگری نیز انجام شود، از جمله:
سایر آزمایش های مرتبط شامل CBC همراه با بررسی پلاکت ها، آزمایشات انعقادی (PT، PTT)، آزمایش کلسترول، بررسی عملکرد کلیه، پانل متابولیک و گازهای خون شریانی است.
روند تاکتیک های پزشکی شامل تشخیص سکته مغزی و پیش بینی مشکلات و عوارض می باشد. بر این اساس، بهترین روش های درمانی انتخاب می شوند. امیدوار کننده ترین موارد در درمان سکته مغزی ایسکمیک عبارتند از:
فهرست داروهای مورد استفاده در درمان حادترین دوره سکته مغزی ایسکمیک:
مسدود کننده های گیرنده آنژیوتانسین II (لوزارتان، کوندسارتان)
در برخی موارد، برای درمان مؤثر سکته مغزی ایسکمیک جراحی هایی مانند کانالیزاسیون مجدد، ترومبوس عروقی، انداترکتومی کاروتید (CEAE)، آنژیوپلاستی و استنت گذاری در شریانهای کاروتید انجام می شود.